Je looptechniek verbeteren? Bekijk het!
Je weet pas echt hoe je loopt wanneer je het zelf gezien hebt. Daar kwam ik vorige week achter in het Saucony Stride Lab.
Het Saucony Stride Lab was aanwezig bij Run2Day Den Haag. Om mijn looptechniek goed in beeld te krijgen deed ik mee aan een analyse in het lab. Ik weet van mezelf dat ik een lichte haklanding heb en niet helemaal volgens het boekje loop, maar was benieuwd wat de analyse nog meer zou opleveren.
Loopband
Op de loopband werden op twee tempo’s opnames gemaakt. Eerst op een rustig duurloop tempo rond de 10 km per uur. Daarna een wat hoger tempo van ongeveer 15 km per uur. Op het scherm werden de beelden stilgezet en geanalyseerd. Gelukkig waren er een hoop dingen goed. Stand van heupen, knieën en enkels. Kleine afwijking aan de linkerkant, maar niks om me zorgen over te maken. Daarna bekeken we de landing.
Haklanding
Op het eerste (lagere) tempo zagen we inderdaad een lichte haklanding. Beginnend aan de buitenkant van m’n hak en dan afwikkelend naar voren. Redelijk netjes onder m’n lichaam. Voor mijn gevoel loop ik technisch beter als ik harder loop. Met een landing meer op mijn midden-, voorvoet. Maar wat bleek bij het zien van de beelden van het tweede, snellere tempo… Het tegendeel is waar. Om harder te gaan maak ik mijn pas langer en zet m’n voet juist verder naar voren. Waarmee ik automatisch een scherpere haklanding maak.
Betere prestaties
Is dat erg? Niet perse. Ik heb weinig last van blessures en verbeter nog steeds PR’s. Kan het beter? Waarschijnlijk wel. Een lange pas beperkt je in de snelheid die je kunt generen en zorgt voor veel druk op je landingsbeen. Een afzet onder je lichaam is efficiënter en kan leiden tot betere prestaties. Hoe groot het effect is? Dat is moeilijk te voorspellen. Misschien 1 seconde, misschien een minuut.
Nu ik dit weet ga ik er samen met mijn trainer wel mee aan de slag. Met specifieke loopscholing en oefeningen. Ontdekken of het lukt om mijn techniek te veranderen en zo sneller te worden.
Jouw looptechniek
Ben je ook benieuwd naar je looptechniek? Download op je tablet of mobiel een van de vele apps waarmee je opnames kunt analyseren (bijvoorbeeld Ubersense of Sportalyzer) en vraag je loopmaatje om jou te filmen. Kijk wat je opvalt en overleg met je trainer welke conclusie je kunt trekken.
Bedenk wel dat een loopstijl heel persoonlijk is en lopen volgens het boekje zeker niet heilig is. Ook levert een extra looptraining – bijvoorbeeld van 3x trainen in de week, naar 4x trainen – soms veel meer op dan tijd steken in het perfectioneren van je techniek.
Schoenentips
Natuurlijk hebben we het tijdens de analyse ook nog even over schoenen gehad. De belangrijkste tip van Saucony? Wissel je schoenen af en gebruik schoenen die passen bij het doel van je training en hoe je je voelt. Een snelle training op de baan loop je op directe, lichte wedstrijd- of trainingsschoenen. Voor een rustige duurloop pak je, je comfortabele schoenen met meer ondersteuning en demping. Beter voor het effect van je training en gezonder voor je lichaam.
Op hun website lees je meer over het Saucony Stride Lab.
Leuk stuk om te lezen en het klinkt allemaal redelijk goed bij je!
Duidelijk artikel. Als je al zo snel bent komt het op kleine details aan. Nu nog onderzoek naar het bochtenwerk.
Ton van Aken