Overreaching verstoort marathonvoorbereiding
Geen wedstrijdverslag dit keer, maar een blog over overreaching en overtraining. Iets dat m’n voorbereiding op de marathon van Berlijn behoorlijk dwars zit.
Hardlopen is mijn favoriete hobby. Ik steek er veel tijd in en heb er veel voor over. Maar het blijft een hobby. Ernaast heb ik een volle werkweek en wil ik ook tijd hebben voor m’n vriendin, familie en vrienden. Lang wist ik dat aardig te combineren, maar de afgelopen maanden ging het een beetje mis.
Druk
Deze zomer zijn we verhuisd naar een mooi huis in het centrum van Den Haag en in dezelfde periode organiseerde ik een bijzonder evenement voor m’n werk. Allebei erg leuk om te doen, maar niet bevorderlijk voor het goed kunnen volgen van een intensief marathonschema. Eerst merkte ik dat het herstel van wedstrijden en trainingen langer duurde dan normaal, later lukte het me niet meer om de kerntrainingen goed te volbrengen.
Diagnose: overreaching
Na wat testen bij de sportarts volgde zijn diagnose: overreaching. Een voorstadium van overtraining. Het advies van de arts is om per direct drie in plaats van zes keer in de week te trainingen en de intensiteit van die trainingen met 40% te verminderen. Als dat verbetering oplevert, kan ik iedere week de intensiteit met 10% opvoeren. Wat hopelijk ook gaat helpen is dat ik extra vrije dagen heb ingepland en dat de verhuizing inmiddels achter de rug is.
Marathon van Berlijn
Deze ‘behandeling’ duurt waarschijnlijk zes weken. Precies het moment dat de marathon van Berlijn, mijn grote hardloopdoel voor dit jaar, van start gaat. Of en hoe ik daar ga meedoen is nog onzeker. Eerst weer helemaal fit worden.
Wat is overreaching en overtraining?
Overtraining ontstaat wanneer de balans tussen training en herstel niet goed is. Je moet een trainingsprikkel geven om beter te worden, maar vervolgens moet het lichaam wel de tijd krijgen om een zekere mate van overcompensatie te bereiken. Als je meer traint dan je lichaam op dat moment aan kan, ontstaat een situatie van overbelasting en uiteindelijk zelfs overtraining.
Drie vormen van overtraining
Er zijn drie vormen van overtraining. De eerste is mechanische overtraindheid. Daarbij komen klachten voor als spierpijn en overbelastingsblessures. De tweede groep heet metabole overtraindheid, ook wel overreaching genoemd. Spieren raken daarbij sneller dan normaal vermoeid en er is duidelijk prestatieverlies. De derde groep wordt het overtrainingssyndroom genoemd. Daarbij is sprake van een chronische metabole overtraindheid, waarbij het autonome zenuwstelsel niet meer in balans is.
Op deze website lees je meer over de symptomen en herstel van overreaching en overtraining. Hier nog een tweede artikel over dit onderwerp.