Twee nieuwe hardloopboeken
Lezen over hardlopen blijft leuk. Afgelopen maand heb ik twee nieuwe hardloopboeken gelezen. Over de geheimen van de Japanse hardloopcultuur en over een van Nederlands beste langeafstandslopers. Ik vertel je er graag over.
Adharanand Finn, de wegen van een loper
Buiten Kenia en Ethiopië is er één ander land dat opvallend goed presteert op de marathon. Japan. Duizenden atleten van hoog niveau strijden daar in teams van bedrijven of universiteiten tegen elkaar in ekidens. De Britse journalist Finn vertrekt voor zes maanden met zijn gezin naar Japan om zelf te ervaren hoe de Japanse hardloopcultuur in elkaar steekt en wat de Japanners zo goed maakt. De lopers die in het boek beschreven worden zijn fascinerend. Er wordt ongekend hard getraind en door veel lopers heel hard gelopen. Maar hun geslotenheid, discipline en bescheidenheid maken de beschreven atleten ook een tikkie saai. En dat zorgt ervoor dat dit boek wat minder spannend is dan het vorige boek van FInn over hardlopen met de Kenianen.
Aart Stigter, hardlopen mijn leven
Aart Stigter is een Nederlandse hardloop dinosaurus. Al meer dan vijftig jaar loopt hij hard, loopt hij wedstrijden en staat hij regelmatig op het podium. Hij was niet altijd de beste loper van zijn generatie, maar wist met hard en efficiënt trainen, doorzetten en constant presteren tot mooie prestaties te komen. Waaronder zes deelnames aan het WK cross en de Nederlandse titel op de marathon. Behalve sportief is hij ook zakelijk succesvol met hardlopen. Ook dat beschrijft hij in het boek. Hardlopen mijn leven is geen aangrijpend geschreven roman, maar wel een erg informatief en inspirerend boek. Een aanrader voor fanatieke langafstandlopers.
Meer hardloopboeken
Al eerder schreef ik over mijn hardloopboeken. Je leest het hier: 16 boeken over hardlopen.
Wat is jouw favoriete hardloopboek? Vertel het in een reactie hieronder.